Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Vroegcastratie
maandag 11 mei 2009 19:46

Het maakt lichamelijk geen verschil of het kitten gecastreerd word met 3 maanden of bv 7 maanden.
Er wordt vaak gezegd dat bv de plasbuis bij katers zich door vroegcastratie niet goed zou ontwikkelen. Uit meerdere gedegen wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter, dat er geen verschil in diameter is tussen de plasbuis van een vroeg- en laatgecastreerde kater.
Vroegcastratie heeft zelfs zo z’n voordelen: de kittens gaan met z’n allen naar de dierenarts, gaan samen onder narcose , en worden samen weer wakker in de lekker verwarmde kooi. Nadat ze allen goed wakker zijn, krijgen ze al snel wat te eten, en nog eerder spelen ze ook al weer met elkaar!
Voor jonge dieren blijkt deze operatie beduidend minder ingrijpend dan voor een ouder, volwassen dier. Dit sluit aan op onze eigen ervaring, dat de kittens veel sneller herstellen. Zeker als ik het vergelijk met onze volwassen (fok)dieren die dus op latere leeftijd “geholpen” worden. Vooral de poezen, die natuurlijk de zwaarste operatie moeten ondergaan, hebben gewoonlijk een paar dagen nodig om te herstellen.
Overigens hebben we ook de ervaring, dat Sphynxen gemiddeld weer sneller herstellen dan bv de Europese Korthaar.

Even een aantal van onze punten om te kiezen voor vroegcastratie op een rijtje:

- katertjes zullen niet gaan sproeien, wat dus een hoop stank en last bespaart. Ook is er geen kans meer op kanker in de testikels.

- poesjes kunnen geen baarmoederontsteking meer krijgen, hoeven geen pil te slikken en baarmoederkanker is uitgesloten.

- ook het zogenaamde “zwerfgedrag” behoort tot het verleden, wat de risico’s op weglopen drastisch vermindert, evenals alle bijbehorende gevaren zoals: aangereden worden en het oplopen van (dodelijke) ziektes.

- wij kunnen bij de verkoop van de kittens het papierwerk direct volledig afhandelen en de stamboom meegeven, en hoeven zodoende geen “halve dreigementen” in onze contracten te plaatsen over de castratie van het betreffende kitten. Daarnaast bespaart het de nieuwe baasjes een hoop stress en ‘duimen’ als hun nieuwe kanjer na een paar maanden al onder het mes moet!

- ook kunnen wij op deze manier selectief zijn met de fokdieren en zijn we ervan verzekerd, dat de kittens die niet voor de fok weggaan, ook bij de juiste mensen terechtkomen. Kwaadwillende mensen die stiekem toch met een kitten willen gaan fokken (helaas die mensen zijn er!), hebben immers geen interesse in een al “geholpen” kitten. Zo kunnen we er ons dus van verzekeren, dat enkel de kittens die voor de fok geselecteerd zijn, daarvoor gebruikt zullen gaan worden. Een fokkat moet immers iets toe voegen/verbeteren aan het ras en dus zeer aan de rasstandaard voldoen, van topkwaliteit zijn dus!

-daarnaast verdwijnt er voor elk "gefokt" kitten vaak een kitten het asiel in. Daar wij van mening zijn dat klakkeloos "vermeerderen" het ras niet help, en er zo dus nog meer kittens ook het asiel in verdwijnen is dit voor ons ook zeker een overweging geweest om niet alle kittens de fok in te laten. En om er zeker van te zijn dat er géén ongewenste nestjes geboren kunnen worden is vroegcastratie daar ook een goede methode voor, zo kunnen we dat immers ook uitsluiten.

Op de volgende internetpagina (in het Engels) van Dr Susan Little, vind je nog meer informatie en wat foto’s.


Ook op deze site van Renate Leijen van Noorse Boskatten Cattery Zihuatanejo vind je zeer veel en duidelijke informatie hierover.

 

Ook de kattenbescherming is vóór vroegcastratie, en hebben hierover een mooi en duidelijk stuk op hun site staan.

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel tegenstanders van vroegcastratie te vinden. Het is een beetje “wat de boer niet kent….”. Hoewel bovenstaande voordelen en kennis bekend verondersteld mogen worden bij dierenartsen, tref je ook bij hen nog veel weerstand aan. Menig dierenarts durft (uit gebrek aan ervaring) de ingreep niet aan, omdat bv de orgaantjes nog te klein zouden zijn, en houdt daarom vast aan de latere leeftijd.
Dat is natuurlijk ieders goed recht, alleen vraag ik me dan persoonlijk bij dat argument af of deze dierartsen dan wel bv. kleinere dieren opereren, zoals cavia’s.
Hun orgaantjes zijn immers ook erg klein, zo niet nog kleiner..:-)

Men hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met onze redenen hierover, maar wij verplichten ook niemand een kitten bij ons te MOETEN kopen.

Als je na het lezen van het bovenstaande nog vragen hebt, dan willen wij die graag voor je beantwoorden.

Laatst aangepast op woensdag 20 juni 2012 21:03